Merhaba değerli dostlar,

Bu hafta, sizlere önce otomotiv dünyasında enerji verimliliği için açıklanan bir son gelişmeden bahsedeceğim. Bu gelişme, karbon ayak izinin azaltılması yönünde atılan önemli adımları ortaya koyuyor.
Çok değerli dostum ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim KIRCOVA bana triplepundit.com tarafından yayınlanan 30 mayıs 2019 tarihli haberi iletti. Buna göre; General Motors ( GM ) 2018 yılında toplam 21 adet enerji verimliliği projesini hayata geçirdi. Bunun sonucu olarak 2.8 Milyon $ gelir elde etti.
Böylece GM’in son 10 yıl içinde Michigan eyaletindeki çeşitli fabrikalarında sonuçlandırdığı iyileşme çalışmalarıyla kazanımı 13.3 Milyon $ a ulaştı.
Haberde; GM tarafından enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları sayesinde 2010 yılında konulan hedefin yakalanarak karbon yoğunluğunu %20 azaltmayı başardığı kaydediliyor.
Halen, GM tarafından tüketilen enerjinin %10 u yenilenebilir enerji. Bu oranın 2050 itibariyle %100 olması hedefleniyor. Bu amaçla Michigan bölgesinde bir dizi Rüzgar Enerjisi santrali yatırımı başlatılmış durumda.
ABD Hükümeti İklim Değişikliği Paris 2015 anlaşmasının içinde olsun veya olmasın, önemli Amerikan Sanayi kuruluşlarının gelecek için karbon ayak izini azaltmayı önemsediklerini bu gelişme açıkça ortaya koyuyor.
Diğer global otomotiv markalarından da benzer somut gelişmeler geldikçe sizinle paylaşmayı sürdüreceğim.

Şimdi gelelim bize ait bir habere. Yazılarımı takip eden dostlarım hatırlarlar. 20 Mayıs 2019 tarihli yazımda; TBMM gündemine gelen yeni Torba Yasa tasarısından söz etmiştim. Bu tasarı 30 Mayıs 2019 Perşembe günü TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilerek yasalaştı. Böylece hurda indirimi üst sınırı 16 yaş üzeri araçlar için 10 bin TL den 15 bin TL ye çıkmış oldu.
Ancak yasalaşan metinde, hurdaya ayrılacak araç için ÖTV matrahı tanımında bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor. Yazımda da değinmiştim. Ülkemizde üretilen otomobillerin tamamını kapsam içine alacak şekilde yeni bir tanıma ihtiyaç vardı. Bu yıl otomotiv satışlarında %50 yi bulan düşüş yaşanıyor. Bu şiddetli düşüşe bir nebze telafi olması ve daha fazla eski aracın piyasadan çekilerek çevreye, yakıt ekonomisine ve güvenli trafik akışına daha fazla yardımcı olması hepimizin yararına olacaktı. Gördüğüm kadarıyla şimdilik bu fırsat kaçtı. Ne diyelim? başka bahara..

Gelecek yazılarımda buluşmak üzere.

Not : Yazılarımı motor1.com adresinden de okuyabilirsiniz.