Merhaba değerli dostlarım,

Bu hafta önce OSD tarafından açıklanan yılın ilk 5 aylık otomotiv sanayi sonuçlarına değinmek istiyorum.
OSD raporuna göre ilk 5 ayda toplam otomotiv üretimi % 12 azalmış durumda. İhracatta ise adetsel olarak %7 azalma var.Toplam üretimimizin ilk 5 ayda %86 oranında ihracata ayrılmış olması,iç pazarda yaşanan % 50 oranındaki şiddetli daralmayı bir nebze telafi ediyor.
Burada bir konunun altını çizelim; ACEA verileri, en fazla ihracat yaptığımız AB toplam otomotiv pazarının bu yılın ilk 4 ayında % 1.4 küçüldüğünü gösteriyor. Bu küçülmenin nedeni, Mayıs ayı itibariyle %2 küçülme gösteren binek otomobil satışları. Demek ki WLTP emisyon standartlarına uyum gerekliliği, satışları etkilemeye devam ediyor.Gerçi AB pazarında hafif ticari araç satışları yılın ilk 4 ayında % 5,9 artmış olsa da AB pazarını %90 oranında binek otomobil satışlarının domine ettiğini hatırlayalım.
Bu rakamlar, otomotiv üretimimizdeki yatırımların sürdürülebilir olması için iç pazarın canlanması gerektiğini çok net ifade ediyor. Umarım seçim gündemi biterken üretim odaklı gelir artışı sağlayan makro ekonomik politikalar ülke gündemine hakim olur ve hepimiz moral buluruz.

Değerli dostlarım,

Bu hafta haber bültenlerine düşen bir haber oldu. Vietnam, ilk yerli ve milli otomobili Fadıl‘ın seri üretimine başladığını duyurdu.
detroitnews.com tarafından Bloomberg News’e dayandırılarak verilen habere göre; Vietnam’daki gayrimenkul ağırlıklı büyük bir şirketler topluluğu olan Vingroup JSC ‘ye ait otomotiv şirketi Vinfast tarafından geçen cuma günü ilk üretim Fadıl’lar banttan inmeye başladı. Vietnam’ın kuzey liman kenti Haiphong’ta Vinfast tarafından 21 ay içinde tamamlanan 6 modern fabrika , üretimin merkezleri olacak.
Bir Hatchback kasaya sahip Fadıl’ın fiyatının 16,900 $ olduğu açıklandı. Bu otomobil, hızlı büyüyen ülke ekonomisinde özellikle Toyota, Honda ve Ford ürünleri ile rekabet edecek.
Bu haberde dikkat çeken bir başka konu da şu oldu ; Vingroup, otomotiv sektörüne 2017 den itibaren toplam 3,5 Milyar $ büyüklüğünde yatırım yapıyor. Ayrıca, Fadıl Hatchback modelini kısa süre sonra Sedan ve SUV modelleri ile elektrikli motosiklet üretiminin takip edeceğini öğreniyoruz.
Her şey yolunda giderse ilk aşamada 250 bin adet üretilecek ve 2025 yılında yıllık 500 bin üretim kapasitesine çıkılacak. Bu otomobil için geçen yıl 10 bin adetlik ön sipariş alınmış. Vietnam Otomobil Üreticileri Derneği, bu yılın ilk 5 ayında 119,497 adet yeni otomobil satışının olduğunu açıklıyor. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre %18 artış anlamına geliyor.
Haberdeki bir başka önemli bilgi şu; otomobilin tamamı Vietnam’da üretilmiyor. Şasi Opel’in Karl Rock modeline ait. Sedan ve SUV modeller ise BMW’ye ait platform üzerinde üretilecek. Dizayn çalışmalarını İtalyan Pininfarina yapıyor. Komponentlerin mühendislik çalışmaları ise Magna Steyr’e ait.
Vietnam ekonomisi 2000 yılından bu yana yıllık %6,6 ortalama hızla büyüyor. Kişi başı milli gelir yıllık 400 $ dan 2,400 $ düzeyine çıkmış durumda. Bu arada, Vietnam ekonomisinin açık pazar ekonomisi olmadığını , otomobil ithalatında Aralık 2015 ten itibaren %70 gümrük vergisi uygulandığını not etmek gerekiyor. (www.export.gov/article=vietnam-trade-barriers)

Değerli dostlarım,

Fadıl ile ilgili haberleri izlerken akla doğal olarak bizim yerli ve milli otomobil çalışmaları geliyor. Vietnam 3,5 Milyar $ yatırım bedeli açıkladı. Ekonomisi bizimki gibi açık pazar ekonomisi değil. Korumacı duvarları var.
İhracatı da gözeterek araç üretim standartlarını yüksek tutuyorlar. O nedenle Fadıl’ın satış fiyatı 17 bin $ a çıkıyor. Tüm bunlar, bizde de ciddi bir yatırım maliyetinin olacağını doğruluyor. Üstelik bizde açık pazar ekonomisi var. Rekabet çok daha çetin. İhracat pazarları bulmamız şart. Onun için işbirliklerine gitmek, sinerji imkanlarını yakalamak zorundayız. Geçen haftalarda ısrarla belirttiğim Honda Gebze fabrikası alternatifini tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum.

Gelecek yazılarımda buluşmak üzere,

Not : Yazılarımı motor1.com dan da takip edebilirsiniz.