Merhaba Değerli Dostlarım,

Bugün ODD tarafından Şubat 2019 yurt içi binek ve hafif ticari araç satış rakamları yayınlandı. Durum yine iç açıcı değil. Aylık bazda geçen yılın Şubat ayına göre % 47 oranında daralma var. Yılın ilk iki ayına bakarsak daralma % 52 yi buluyor. Bu rakamları konuşurken henüz ÖTV indiriminin devam ettiğini hatırlayalım. Mart ayı sonunda bu indirim dönemi bitmiş olacak. Bu gidişle Nisan ayından itibaren yeni önlemler alınmazsa işler daha zor olacak görünüyor. Daha önceki yazılarımda değinmiştim. Çözüm; Otomobil fiyatlarıyla vatandaşımızın yıllık kişi başı milli gelir seviyesini birbirine yaklaştırmaktan geçiyor.Bunun sağlıklı ve sürdürülebilir yönü ise üreterek zenginleşen bir ekonomiye sahip olabilmek.

Bugün sizlerle Şubat sonunda BBC tarafından duyurulan bir haberin içeriğini paylaşmak istiyorum. 28 Şubat 2018 tarihinde Daimler ile BMW markalarının sürücüsüz otomobil ve araç paylaşımı konularında 1 Milyar € bütçeli bir işbirliği anlaşması yaptıkları açıklandı.
https://www.bbc.com/news/business-47376677
Aslında birbiriyle yoğun rekabet içinde olan bu iki Alman devinin işbirliğine gitmesi önemli bir mesaj veriyor : Geleneksel otomotiv markaları, yeni nesil teknolojilerle baştan aşağı değişecek otomotiv sanayinin geleceğine hazırlanmak, Silikon Vadisi şirketlerine yenilmemek çabası içindeler.

Yine çok yakında Ford ve Volkswagen markaları, elektrikli ve sürücüsüz araçlar üzerinde ortak çalışma yapmak üzere anlaştılar. General Motors’un sürücüsüz araç çalışmalarına Honda 2,75 Milyar $ yatırım katkısı yaptı. Tesla ile Daimler, PSA ile Volvo arasındaki benzer işbirliği adımları diğer örnekler.

Bütün bunlar, gelecekte karayolu ulaşımındaki belirsizliğin risklerini minimize etmek için yapılan çalışmalar.
Elektrikli ve sürücüsüz araçlarla yapılacak araç paylaşımı esaslı iş modelleri otomobil sahipliğini oldukça azaltacak. Otomotiv markaları da bu kaçınılmaz gelecekte var olma savaşı veriyorlar. Uber benzeri uygulamaların, Google Waymo benzeri sürücüsüz otomobillerin kendi üretimlerini tehdit ettiğini görüyorlar. Milyarlarca dolarlık büyük bütçeler gerektiren bu yeni teknolojilere geçerken mali yapılarını korumaya çalışıyorlar. Kısaca konu, yeni teknolojilere hazırlanırken gelecekte var olabilme çabası.

Gelecek yazılarımda buluşmak üzere iyilikle kalın.

NOT : Yazılarımı motor1.com da takip edebilirsiniz.